Publikacije: izbor iz sadržaja

Izbor iz zbornika tekstova "Zatvoreno-otvoreno: društveni i kulturni kontekst u Vojvodini 2000-2013"

Dragana Beleslijin: Laslo Blašković i Laslo Vegel: tačka gledišta vojvođanskog pisca

Izvorna publikacija: Zbornik tekstova "Zatvoreno-otvoreno: društveni i kulturni kontekst u Vojvodini 2000–2013"

Dragana Beleslijin je rođena 1975. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Grupi za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 1999. godine. Poslediplomske studije upisala je 2000. godine. Bila je stipendista Fonda za pomoć mladim talentima Nacionalne službe za zapošljavanje i Sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodine školske 2004/2005. godine. Magistrirala je 2008. godine temom "Parodija i parodijski postupci Jovana Sterije Popovića". Disertaciju „Modeli stvarnog u kontekstu autoreferencijalnosti poezije i proze Judite Šalgo“ odbranila je 2013.

Objavila je knjige: Sterijine parodije – iskušenja (post)modernog čitanja (Službeni glasnik, 2009), Telo pesme (Agora, Zrenjanin, 2013), Dan, kontekst, brzina vetra (Mali Nemo, Pančevo 2010), Pisati dalje – izabrane kritike (Dnevnik – novine i časopisi, Novi Sad, 2012). Priredila je knjigu izabranih pesama tanje Kragujević Ruža, odista (Zavod za kulturu Vojvodine, 2010) i sabrane pesme Nenada Mitrova (Oda silnome ništa, Službeni glasnik, Beograd, 2013).

Autorka je stotinak tekstova – književnoistorijskih studija o srpskoj književnosti XVIII, XIX i XX  veka, te kritičkih prikaza u periodici: Letopis Matice srpske, Zbornik Matice srpske za književnost i jezik, Polja, Kvartal, Književni magazin, Koraci, Povelja, Interkulturalnost, Sveske, Dometi, Luča, Stanje stvari, Nova misao, Priča, Novine Beogradskog čitališta, Balkanski književni glasnik, Trag, Život (Sarajevo), Sveske Matice srpske itd., kao i u zbornicima XVIII stoleće i Račanski zbornik.

Članica je Uređivačkog odbora (ujedno i žirija) Književnog festivala "Milici u pohode", članica žirija za dodelu nagrade "Lenkin prsten". U sastavu je žirija za dodelu nagrade "Meša Selimović". Članica je Uređivačkog odbora Letopisa Matice srpske i časopisa Interkulturalnost.

Zaposlena je kao viši stručni saradnik u Matici srpskoj na Projektu Srpska enciklopedija. Živi u Novom Sadu, udata je i majka dve ćerke.

Preuzmite tekst "Dragana Beleslijin: Laslo Blašković i Laslo Vegel: tačka gledišta vojvođanskog pisca" u PDF formatu.

Dragana Beleslijin

© 2016 Centar za interkulturnu komunikaciju - CINK. Sva prava zadržana.
CMS Web Design and Production - Luka Salapura