Aktuelno

Tribina: Vojvodina: otvoreno ili zatvoreno društvo?

KIKINDA. 28. februar 2014 - Centar za interkulturalnu komunikaciju (CINK) uz podršku Fondacije za otvoreno društvo-Srbija, organizovao je tribinu u Kikindi pod nazivom "Zatvoreno-otvoreno, društveni i kulturni kontekst u Vojvodini 2000-2013". Na tribini da li je Vojvodina otvoreno ili zatvoreno društvo, govorili su novinari Dinko Gruhonjić, Nedim Sejdinović i sociolog Milorad Đurić.

Autori su pokušali da daju odgovor na pitanje u kojoj je meri Vojvodina u periodu posle tzv. demokratskih promena postala otvoreno i multikulturalno društvo, a u kojoj meri je, pod uticajem trauma iz devedesetih godina prošloga veka? Milorad Đurić, sociolog, naglašava da Vojvodina iskazuje spremnost za dijalogom i tolerancijom.

- Vojvođanske nacionalne zajednice sve više žive jedne pored drugih, nego jedne sa drugima i na sceni je multikulturalni nacionalizam, getoizacija i autogetoizacija.

Ovo je samo jedna od ocena koja je izneta na sinoćnoj tribini. Dinko Gruhonjić, novinar iz Novog Sada za sebe kaže da je autentični dođoš. On smatra da su se sukobi devedesetih odrazili na situaciju u Vojvodini, a da politička elita te činjenice gura pod tepih. Gruhonjić ne osporava vojvođansku multikulturalnost za koju smatra da je narušena.

Da li je Vojvodina razbijeno ogledalo u čijem odrazu svako vidi svoj lik koji mu odgovara, odnosno da li Vojvodina ima budućnost ukoliko njen identitet nije garant otvorenosti i novog horizonta slobode, samo su neka od pitanja i dilema na koja su autori odgovorili.

D. Starčević


© 2016 Centar za interkulturnu komunikaciju - CINK. Sva prava zadržana.
CMS Web Design and Production - Luka Salapura