Aktuelno

Tribina: Da li je Vojvodina otvoreno ili zatvoreno društvo?

SUBOTICA. 24. februar 2014 - Vojvođanske nacionalne zajednice sve više žive jedne pored drugih, nego jedne sa drugima i na sceni je multikulturalni nacionalnizam, getoizacija i autogetoizacija. Ovo je samo jedna od ocena koja je izneta na sinoćnoj tribini "Vojvodina – otvoreno ili zatvoreno društvo". Sinoćna tribina organizovana je povodom izlaska iz štampe zbornika radova "Zatvoreno-otvoreno: društveni i kulturni kontekst u Vojvodini 2000-2013" u izdanju Centra za interkulturalnu komunikaciju (CINK).

Da li je Vojvodina otvoreno ili zatvoreno društvo?

Dinko Gruhonjić, novinar iz Novog Sada, koji za sebe kaže da je "autentični dođoš", smatra da su etnički sukobi devedesetih neminovno odrazili na situaciju u Vojvodini, a da često političke elite te činjenice guraju pod tepih, istovremeno koristeći mantre o vojvođanskoj multietničosti. Gruhonjić, ne osporavajući vojvođansku multukulturalnost, za koju smatra da je narušena, ističe problematiku nedostatka interkulturalnosti, odnosno tezu da etničke zajednice sve više žive jedne pored drugih, a ne jedne sa drugima.

Politikolog Boško Kovačević smatra da je Vojvodina i otvoreno i zatvoreno društvo. Prema njegovom mišljenju, sudeći po brojnim segmentima rada i življenja, Vojvodina iskazuje spremnost za dijalog, toleranciju i razumevanje, a sudeći po drugim parametrima ona je duboko još uvek u nekim tradicionalnim vodama. Te hendikepe, po Kovačevićevom mišljenju, najviše koriste političari.

Sinoćna tribina organizovana je povodom izlaska iz štampe zbornika radova "Zatvoreno-otvoreno: društveni i kulturni kontekst u Vojvodini 2000-2013" u izdanju Centra za interkulturalnu komunikaciju (CINK). U tom zborniku autori pokušavaju da daju odgovore na pitanje u kojoj je meri Vojvodina u periodu posle tzv. demokratskih promena postala otvoreno i multikulturalno društvo, a u kojoj meri je, posebno pod uticajem trauma iz devedesetih godina prošlog veka i dominacije nacionalizma postala društvo nekomunikativnih entiteta.


© 2016 Centar za interkulturnu komunikaciju - CINK. Sva prava zadržana.
CMS Web Design and Production - Luka Salapura